Skip to content

WAT IS DE BESTE SLAAPHOUDING VOOR NEK EN RUG?

Vaak krijg ik als fysiotherapeut de vraag wat de beste slaaphouding voor nek en rug is?

 Een verkeerde slaaphouding is notabene vaak de oorzaak van terugkerende rug en nekklachten.

In onze praktijk in Nieuw Vennep zien wij toch regelmatig mensen die hier last van hebben. Door ze een goede slaaphouding aan te leren, kunnen rug- en nekklachten worden voorkomen.

Er zijn veel verschillende soorten slaaphoudingen. Om klachten aan de rug en nek te voorkomen moet de wervelkolom in een neutrale positie liggen. Op deze manier worden de rug en nek zo min mogelijk belast. Natuurlijk is het onmogelijk om in de slaap de slaappositie te bepalen. Wel kunnen wij als fysiotherapeut u aanleren om in een juiste slaaphouding te starten.

 

Soorten slaaphoudingen

Over het algemeen zijn er 3 soorten slaaphoudingen: de rug-, zij- en buikligging. Het overgrote deel slaapt op de zij. Alle drie de soorten hebben zijn voor- en nadelen. Ik zal deze hieronder verder bespreken.

 

  • Zijligging
  • Wanneer u het liefst op de zij ligt, heeft dit zo zijn voordelen. Zo is slapen op de zij goed voor de lage rug, slaapapneu en stress. Daarnaast vermindert het de kans op maagzuur. Het nadeel van de zijligging is dat u last kan krijgen van de nek en schouders, omdat hier druk op kan komen te staan. Een goede ondersteuning van het kussen en matras, kan hierbij helpen.

 

  • Rugligging:
    Wanneer uw voorkeur geeft om op de rug te slapen, geeft dit de beste ondersteuning voor het lichaam. Het gewicht wordt goed verspreid en de rug ligt in een natuurlijke houding. Daarnaast voorkomt slapen op de rug rimpels, omdat de huid de hele nacht kan ademen. Het nadeel van slapen op de rug, is snurken en slaapapneu. Dit wordt veroorzaakt doordat de tong bij deze slaaphouding naar achteren zakt, waardoor de luchtpijp gedeeltelijk wordt afgesloten.

 

  • Buikligging:
    Als fysiotherapeut komen wij in de praktijk in Nieuw Vennep weinig mensen tegen die de voorkeur geven om op de buik te slapen. Maar we weten wel hoe we deze groep het best kunnen adviseren. Het voordeel van de buikligging is dat het snurken tegen gaat. Voor de rest brengt het alleen maar nadelen met zich mee. De buikligging is dan ook de slechtste slaaphouding. De wervelkolom wordt zwaar belast, waardoor nek- en hoofdpijn ontstaat. Daarnaast kunt u last krijgen van zenuwpijn en gevoelloze handen. De Fysiotherapeuten bij DOE Fysiotherapie raden dan ook de buikligging altijd af!

 

Zorg voor een goed matras en kussen ter ondersteuning

Niet alleen het aanleren van een goede slaaphouding is van belang, u moet ook beschikken over een goed matras en kussen. Een goede slaaphouding begint namelijk bij een matras, dat voldoende ondersteuning biedt. Ten eerste zorgt een goed matras ervoor, dat de tussenwervelschijven in de wervelkolom ‘s nachts kunnen ontlasten. Daarnaast ontspannen de rugspieren beter. De fysiotherapeuten van Doe Fysiotherapie raden u aan om eens te kijken naar de hardheid en demping van u matras. Een te hard en te zacht matras is beide niet goed voor de wervelkolom.

 

Ook heeft u voldoende ondersteuning aan de nekwervels nodig. Hiervoor dient u een kussen te hebben, wat ervoor zorgt dat het hoofd in een zo neutraal mogelijke positie ligt. Wanneer u last heeft van een stijve nek, ligt de oorzaak vaak bij het kussen. Zo kan het kussen te dun of te dik zijn, waardoor de nekspieren kunnen verrekken bij het opstaan. De fysiotherapeuten van Doe Fysiotherapie raden dan ook een kussen aan, dat goed aansluit op zijn lichaamsvorm.

 

Succes met uw keuze!

Danny vd Doe

Comments (0)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top