Skip to content

FYSIOTHERAPIE IN DE BAN VAN DE VERZEKERAAR!

Ik zit in de auto en hoor voor de vijfde keer deze week de reclame van Ohra over “de fysiotherapie meeneem service”. Ik overweeg een collega te consulteren Ivm de steeds opkomende kramp in mijn voeten van de krommen tenen die het mij geeft.
mijn prachtige vak voelt gedevalueerd tot service van een telefoonprovider. Het hele solidariteitssysteem staat met deze “service” op los zand.
Ondanks dat ik een ontzettend leuke fysiotherapeut ben ? consulteert er morgen niemand mij “omdat het kan, maar vooral omdat het moet”. Anders begin ik wel een leuk hipster koffie tentje in de binnenstad.
Iets wat ik sowieso wel eens overweeg de laatste jaren, en niet omdat ik zulke goede koffie zet of hip ben. Maar door de absurde eisen die de zorgverzekeraar stelt. 1 daarvan is de “behandelindex” een meetinstrument, waarvan niemand de formule kent. En de uitslag van de meting altijd een verrassing. In het kort komt het erop neer dat de fysiotherapeut een “strafkorting” krijgt wanneer hij/zij boven een magisch gesteld gemiddelde komt qua behandelingen. We worden onder druk gezet op deze manier om vooral zo min mogelijk te behandelen. Persoonlijk ben ik groot voorstander om uit te gaan van de kracht van een patiënt zelf. En zo spaarzaam mogelijk inzetten van fysiotherapie. Om het betaalbaar te houden, zelfredzaamheid te stimuleren/onderhouden en de inhoud van mijn zittingen zo interessant mogelijk. Ja ook ik wil het inhoudelijk een beetje leuk houden.
Maar beste Ohra hoe ga ik een cliënt in 2021 uitleggen wanneer hij zich in december meldt, dat ik hem niet 18 keer kan zien, omdat hij altijd een beetje een stram gevoel in zijn rug heeft?
De patiënt heeft immers in 2020 een duurdere aanvullende verzekering genomen. Maandelijks een extra bedrag betaald om gebruik te maken van jullie “service”. En moest vervolgens hetzelfde doen in 2021, want ja opzeggen of overstappen is zonde natuurlijk.
Geen wonder dat er mensen zijn die zichzelf ineens patiënt gaan voelen om gebruik te mogen maken van hun eigen gespaarde zittingen. Ik kan me voorstellen dat mensen het gaan zien als een gratis “massage of personaltrainer-abonnement”. Nee dat gaat de zorgkosten in Nederland niet drukken. Maar het zal jullie kas vast spekken. Want eerlijk is eerlijk het is een ontzettend leuk product bedrijfstechnisch. En ook een leuke reclame spot. Echter drijft u ook de spot met fysiotherapie en de patiënt op deze manier.
Back To Top